Veterná smršť vytrhávala stromy v školských areáloch

09.07.2012 Prešov

Veľký Šariš 9.júla (TASR) – Veterná smršť spojená dažďom, ktorá sa v nedeľu (8.7.) večer prehnala Veľkým Šarišom, okres Prešov, zničila desiatky stromov, poškodila strechy na niekoľkých domoch a pováľala plechové ploty.
Pracovník investičného oddelenia Mestského úradu vo V. Šariši Juraj Bessenyei dnes pre TASR uviedol, že smršť sa prihnala približne o 19. hodine a trvala len niekoľko minút. Za ten čas však stihla napáchať značné škody na mestskom i súkromnom majetku.
"Najviac škody je na verejnej zeleni, popadaných a polámaných je asi 50 stromov. Väčšie škody utrpel areál základnej školy, kde boli spadnutými stromami poškodené dve budovy v materskej škole. Po prvej prehliadke má asi 20 domov poškodené strešné krytiny, prípadne krovy," spresnil Juraj Bessenyei.
Vietor váľal plechové oplotenia a niektoré stromy vyvrátil aj s koreňmi. V areáli základnej školy vietor vyvrátil strom a ten sa zrútil na presklenú priechodovú chodbu medzi dvomi pavilónmi. Ďalší so sebou strhol aj menší strom a spadli na strechu zrekonštruovaného pavilónu. Spadnutý strom poškodil aj strechu na telocvični.
Bessenyei dodal, že pracovníci úradu odstraňujú popadané stromy a konáre a ráno sa k nim pridali aj ľudia, ktorých mesto zamestnáva v rámci verejnoprospešných prác. Tí upratujú cesty, trávniky a okolia verejných budov. Viacerí občania uviedli, že veľmi dobrú prácu večer a v noci odviedli príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorí s nasadením odstraňovali nebezpečne spadnuté stromy a plechy.
Ľuďom z pochopiteľných dôvodov do reči nebolo, jeden z obyvateľov však pre TASR povedal, že v tomto mestečku žije už 22 rokov, niečo podobné tu však ešte nazažil.
"Mám 52 rokov, ale ešte som nič podobné ako včera, nevidel. Bolo to nárazové, prudké, ani tak nebolo veľa dažďa a vody, ako silný vietor. Ničil prírodu, stromy a všetko okolo," povedal jeden z Veľkošarišanov.
Pracovníci mesta teraz musia odstraňovať následky, zrátať škody a ohlásiť poistné udalosti. Všetko však zďaleka ešte nevedia vyhodnotiť, pretože vietor napáchal menšie škody aj v tamojšej osade a poškodený bol aj lesný porast.
 

Vyberte región